دونباس، شرقیترین منطقۀ اوکراین و هممرز روسیه است که دو استان دونتسک و لوهانسک را در خود جای داده است. بخشهایی از این منطقه از سال ۲۰۱۴ میلادی در کنترل نیروهای جدایی طلب طرفدار روسیه است و اکنون مسکو در تلاش است که پس از شکست در تصرف کییف، پایتخت اوکراین، دستکم کنترل کامل بر این منطقه را به دست آورد.
یک روز پیش از این ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین هشدار داده بود که روسها برای رسیدن به هدفشان دونباس را به معنای واقعی کلمه «نابود» خواهند کرد و همان فاجعهای را در استانهای دونتسک و لوهانسک رقم خواهند زد که پیش از این بر سر ماریوپول آوردهاند.
تازهترین تحولات جنگ اوکراین در روز سهشنبه ۱۹ آوریل (۳۰ فروردین) را در ادامه می خوانید:
نماینده پارلمان اوکراین: به ما هم به اندازه افغانستان کمک کنید
اولکسی گونچارنکو، نماینده پارلمان اوکراین از غرب خواست که تسلیحات بیشتری در اختیار این کشور بگذارند.
او گفت: «در مقایسه با ارتش افغانستان که ۸۰ میلیارد دلار تجهیزات، سلاح و مهمات دریافت کرده، آخرین بسته تسلیحاتی ایالات متحده به اوکراین ۸۰۰ میلیون دلار بوده است. جهان باید متوجه شود که ما با روسیه یعنی دارندۀ بزرگترین ارتش در قاره اروپا و با کشوری با بودجه تسلیحاتی چندین برابر بودجه ارتش اوکراین میجنگیم؛ بنابراین به سلاحهای بیشتری نیاز داریم.»
ورود تجهیزات روس به خاک اوکراین و انجام حملات هوایی از خاک بلاروس ادامه دارد
ارتش اوکراین اعلام کرد که نیروهای روسیه همچنان بر «اقدامات تهاجمی» با هدف کنترل کامل بر مناطق شرقی دونتسک و لوهانسک متمرکز هستند.
تمرکز اصلی ارتش روسیه شکستن خطوط دفاعی نیروهای اوکراین در منطقه لوهانسک و دونتسک، همچنین کنترل کامل بر شهر بندری ماریوپول است.
علاوه بر این، روسیه همچنان از خاک بلاروس برای حملات هوایی و انجام عملیات شناسایی هوایی در اوکراین استفاده میکند.
هواپیمای روسیه مجبور شد برای بازگرداندن دیپلماتها ۱۵ هزار کیلومتر مسیر انحرافی طی کند
به گزارش وب سایت ردیابی پرواز FlightRadar۲۴، هواپیمایی که از مسکو برای بازگرداندن دیپلماتهای اخراج شدۀ روس به یونان و سپس اسپانیا فرستاده شده بود، درنهایت مجبور شد به دلیل ممنوعیت پرواز بر فراز اتحادیه اروپا، ۱۵ هزار کیلومتر مسیر انحرافی طی کند.
طول کل این پرواز ۱۵۱۶۳ کیلومتر بوده و به نوشته این وب سایت «فقط کمی با طولانیترین پرواز کنونی جهان یعنی پرواز از سنگاپور تا نیویورک، فاصله داشته است».
بانک جهانی پیشبینی خود از رشد اقتصاد جهان را به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین کاهش داد
بانک جهانی تخمین رشد اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۲ میلادی را از ۴.۱ درصد به ۳.۲ درصد کاهش داد که دلیل آن کاهش نرخ رشد در اروپا و آسیای مرکزی است.
بانک جهانی در اوایل این ماه نیز اعلام کرده بود که نرخ رشد اقتصاد اوکراین در نتیجه جنگ، تقریباً به نصف کاهش مییابد.
این نهاد بزرگ مالی همچنین پیشبینی میکند که تهاجم روسیه به اوکراین، آسیب اقتصادی بیشتری به اروپای شرقی و بخشهایی از آسیا در مقایسه با آسیبهای شیوع کرونا وارد کند.
این بانک تاکنون تقریباً یک میلیارد دلار کمک به اوکراین ارسال کرده و قول داده است که در ماههای آینده ۲ میلیارد دلار دیگر نیز پرداخت کند.
هند آماده ارسال مواد غذایی به سایر نقاط جهان است
جنگ روسیه و اوکراین، دو صادرکننده بزرگ گندم در جهان، امنیت غذایی جهان را به خطر انداخته است و به همین دلیل هفته گذشته نارندرا مودی، نخستوزیر هند خطاب به جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد که کشورش آماده ارسال مواد غذایی به سایر نقاط جهان در پی شوکهای عرضه و افزایش قیمتها به دلیل جنگ است.
هند دومین تولید کننده برنج و گندم در جهان و همزمان یکی از ارزانترین تامین کنندگان جهانی غلات است.
با وجود اعلام آمادگی دهلی نو برای این کار، همچنان نگرانیهایی در مورد برداشت کم در سال جاری میلادی وجود دارد.
اولتیماتوم جدید روسیه به نظامیان اوکراینی و خارجی که در ماریوپول میجنگند
وزارت دفاع روسیه در پیام جدیدی که روز سهشنبه منتشر کرد، از «گردانهای ملیگرای اوکراینی و مزدوران خارجی» حاضر در ماریوپول خواست تا «همین الان سلاحهای خود را زمین بگذارند».
در این پیام از آنها خواسته شده تا «تمام مقاومتهای غیرضروری را متوقف کنند، سلاحهای خود را زمین بگذارند و ماریوپول را تخلیه کنند».
بیش از ۴۰ روز است که این بندر استراتژیک واقع در جنوب شرق اوکراین در برابر یورش نیروهای روسی مقاومت میکند.
وزارت دفاع روسیه در این پیام از آنها میخواهد که «از ساعت ۱۲ بعد از ظهر به وقت مسکو همۀ درگیریها را متوقف کنند» و افزوده است که «بدون توجه به دستورات کییف، ما از آنها میخواهیم خودشان چنین تصمیم بگیرند و سلاحهای خود را زمین بگذارند».
مقامات روسیه اضافه کردند که «زنده ماندن» کسانی که این کار را انجام دهند «تضمین» خواهد شد.
نیروهای روسیه کرمینا را تصرف کردند
سرگی گایدایی، فرماندار اوکراینی منطقه لوهانسک روز سهشنبه در تلویزیون اوکراین اعلام کرد که کرمینا به اشغال نیروهای روسیه درآمده و درگیریهای بیوقفه در شهرهای دیگر ادامه دارد.
او افزود که دستکم چهار غیرنظامی در حالی که سعی داشتند از کرمینا فرار کنند، در جریان گلوله باران روسها کشته شدند.
روسیه یازده گردان جدید به نیروهای خود در اوکراین افزود
به گفته یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا، روسیه در یک هفته حضور نظامی خود در شرق و جنوب اوکراین دستکم «یازده گردان» دیگر به نیروهایش افزوده است.
به این ترتیب مجموع گردانهای روسیه در این کشور را به ۷۶ گردان افزایش یافته است.
برای سومین روز متوالی هیچ کریدور بشردوستانهای در اوکراین باز نشده
با وجود تشدید درگیریها در چندین نقطه اوکراین و وضعیت بحرانی غیرنظامیان، مدت سه روز است که هیچ راهرویی با اهداف بشردوستانه و برای تخلیه غیرنظامیان از مناطق جنگی باز نشده است.
مقامات اوکراینی علت را مخالفت نیروهای روسیه اعلام کردهاند و میگویند که هنوز هیچ توافقی در این باره حاصل نشده است.
ایرینا ورشچوک، معاون نخست وزیر اوکراین اعلام کرد: «در مورد ماریوپل که از اوایل ماه مارس محاصره شده، روسها از بازکردن راهرویی برای خروج غیرنظامیان به سمت بردیانسک خودداری میکنند... ما به گفتگوهای دشوار برای ایجاد کریدورهای بشردوستانه در مناطق خرسون و خارکیف نیز ادامه میدهیم.»
پوتین به دنبال یک پیروزی آنهم به هر قیمتی
والریا فاور مونتیان، سیاستمدار فرانسوی و از نمایندگان پارلمان فرانسه که متولد اوکراین است، درباره حمله سنگین روسیه به دونباس میگوید: «پیش از این جمهوریهای خودخواندۀ دونتسک و لوهانسک که در منطقه دونباس واقع هستند، به روسیه پیوسته بودند و روسیه نیز سه روز قبل از آغاز حمله به اوکراین یعنی در ۲۱ فوریه، استقلال آنها را به رسمیت شناخته بود. حتی نمایندگان روسیه به اتفاق آرا با امضای قراردادهای دوستی، همکاری و کمک متقابل با این دو جمهوری خودخوانده موافقت کرد بودند.»
او میافزاید: «با این وجود میبینیم که روسیه نیروهایش را از بسیاری از مناطق اوکراین به دونباس برگردانده و بشدت بر جنگ در این منطقه متمرکز شده است. چراکه مسکو و شخص پوتین به یک پیروزی نیاز دارد و امیدوار است در دونباس که بخشهایی از آن در دست جداییطلبان است، این پیروزی دست یافتنی باشد.»
حملات شدید، اما بدون پیشروی روسیه در دونباس
گزارشها حاکی از آن است که با وجود نبرد سنگین در خطوط مقدم جبهه در دونباس، روسیه هنوز به پیشرفتی دست نیافته است.
اوکراینیها در مقابل نیروهای روسیه بشدت مقاومت میکنند؛ آنها این حمله سنگین را پیشبینی میکردند و خود را برای آن اماده کرده بودند.
گفتگوی جو بایدن با شرکای ایالات متحده بر سر جنگ اوکراین
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا قرار است روز سهشنبه در جریان یک نشست مجازی با حضور متحدان و شرکای استراتژیک ایالات متحده آینده جنگ اوکراین را به بحث بگذارد.
کاخ سفید اسامی شرکت کنندگان در این نشست را اعلام نکرده است و تنها خاطرنشان کرده که «حمایت مستمر از اوکراین و تلاش برای پاسخگو کردن روسیه» محور این بحث خواهد بود.
بمباران مراکز نظامی اوکراین در سراسر کشور
ارتش روسیه مدعی است که روز دوشنبه، دستکم ۱۶ مرکز نظامی اوکراین را با حملات سنگین خود از کار انداخته است؛ به ویژه مراکز تولید مهمات توچکا و موشکهای تاکتیکی.
این تسلیحات اهمیت بسزایی هم برای مسکو و هم برای کییف در جریان جنگ کنونی دارند.
درگیریهای سنگین در روبیژن و پوپاسنا
بنا بر اعلام فرماندار اوکراین در منطقه لوهانسک، هم اکنون درگیریهای سنگینی در شهرهای مختلف منطقه دونباس از جمله در روبیژن و پوپاسنا در جریان است.
از سرنوشت شهر کرمینا که حدود ۱۸ هزار نفر جمعیت دارد نیز خبری در دست نیست. این شهر برای هفتهها هدف بمباران روسها بود و درنهایت روز گذشته نیروهای روسیه توانستند وارد آن شوند و پس از آن «جنگ خیابانی» در این شهر آغاز شد.